İçeriğe geç

Misafir Hangi Dil

Misafir hangi dilden gelir?

Arapçada “yolcu” anlamına gelen müsâfir kelimesi Türkçede “misafir” anlamında kullanılır. Arapçada dayf (çoğul adyâf, onuf, dîfân, dıyâf) kelimesi çoğunlukla bu anlamda kullanılır. Diyafe (ziyafet) aynı kökten türemiştir ve “misafir ağırlamak, misafirlere ikramda bulunmak” anlamına gelir.

Koridor hangi dilden gelir?

Koridor – Nisanyan Sözlüğü. Koridor, Fransızca “uzun dar alan, geçit” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime İspanyolca “koridor” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “yarış pisti” anlamına gelir.

Konuk Türkçe mi?

Eski Türkçe misafir “1. “Geceleyen kişi, misafir, 2. Konaklama yeri, alan” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kon- fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +Uk eki ile bağlanmıştır.

Arkadaş Türkçe kökenli mi?

Kökeni. Türkçe kökenli bir kelimedir ve “sağlamak” ifadesinde kullandığımız arka zahîr, koruyucu, yardımcı kelimesiyle ilişkili gibi görünmektedir. Buna göre, “arkadaş” kelimesi, birbirini destekleyen insanları ifade etmek için isim kökü “back”e ortaklık belirten +daş eki eklenerek türetilmiştir.

Pencere Türkçe kökenli mi?

Pencere – Nisanyan Sözlüğü. Aynı anlamına gelen Farsça pancare kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu kelime Farsça bād “rüzgar, esinti” ve Farsça gīr “tutmak” kelimelerinin +a son ekiyle birleşmesiyle oluşmuştur.

Balkon Türkçe kökenli mi?

Balkon (İtalyanca: balcone – kiriş), yapılarda dış duvar düzleminin önünde bulunan, genellikle üstü açık bir mimari bölümdür.

Merdiven Türkçe kökenli mi?

Merdivenler – Nisanyan Sözlüğü. Farsça nardubān نردبان “merdivenler” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Farsça nard نرد “masa, tahta” kelimesinden türemiştir. 14.

Mahalle kelimesi Türkçe mi?

Bu, Arapça ḥll kökünden gelen ve “barınak, köşk, mesken” anlamına gelen maḥalla(t) محلّة kelimesinden alınmış bir alıntıdır.

Konukun kökü nedir?

Konuk ~ malikane kelimesi, kon- “uzanmak, yatağa gitmek, geceyi geçirmek” fiil kökünden türemiştir, bkz. Mahmut El-Kaşgarî’deki -k isim-fiil ekiyle Kon-12. Konuk biçimi, -ak ekiyle aynı kökten türemiştir.

Bütün Türkçe mi?

her şey – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe “bütün, tamamlanmış, olgun” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe büt – “tamamlamak, mükemmelliğe ulaşmak” fiilinden, Eski Türkçe +In ekiyle türemiştir.

Aşk Türkçe kökenli mi?

Arapça kökenli Farsça aşk kelimesi “eshk” (عشق olarak yazılır) olarak okunur. Ancak, birçok kişi bunu kişilerarası sevgi için çok katı bir terim olarak görür ve daha yaygın olarak “doost daştan” (“zevk almak”) ile değiştirilir.

Maydanoz Türkçe’ye hangi dilden geçmiş?

“Arapça maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve aynı anlama gelir. Arapça kelime, Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον “Makedonya otu, maydanoz” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Makēdonía “Makedonya” özel isminden türemiştir.

Sevmek Türkçe kökenli mi?

Orta Türkçe “sevgi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe sev- fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +gU ile türemiştir.

Akraba hangi dilden?

“Göreceli” kelimesi, Arapça “karib (nah)” kökünün çoğulu olan “akriba” kelimesinden gelir.

Misafir mi musāfir mı?

Çekimlemetekilyalınmisafirbelirtmemisafiriyönelmemisafirebulunmamisafirde40 satır daha

Gitmek Türkçe kökenli mi?

Kökeni. Osmanlı Türkçesi گیتمك‎, Eski Türkçe 𐰴𐰃𐱃‎ (két-) (gitmeyen + -k).

Kelime Türkçe kökenli mi?

Kelime kelimesi, Arapçada “söylenen, söz” anlamına gelen كلمة (kelime) kelimesinden türemiştir.

Kaynak: elimar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir